IMA Abacus Mental Arithmetic, Kids Learning, Children Learning, IMA Academic, Sensory, Programmes, Foundation, Education, Creative Thinking, IMA, Abacus, Mental Arithmetic, Centre, Franchise, Learning Centre, Children Learning Centre, Enrichment Centre, Mental Arithmetic Learning Malaysia, Abacus Learning Malaysia IMA Abacus Mental Arithmetic, Kids Learning, Children Learning, IMA Academic, Sensory, Programmes, Foundation, Education, Creative Thinking, IMA, Abacus, Mental Arithmetic, Centre, Franchise, Learning Centre, Children Learning Centre, Enrichment Centre, Mental Arithmetic Learning Malaysia, Abacus Learning Malaysia
Pengenalan Program IMA Program Sensor IMA Program Yayasan IMA Program Pemikiran Kreatif IMA Matlamat Pendidikan IMA Peperiksaan Penggredan IMA Kemahiran Program IMA
Tutup  X

Kemahiran Program IMA

 

 

Program Mental–Aritmetik Pintar (IMA) memungkinkan untuk mengembangkan fakulti mental kanak–kanak dengan menggunakan "Abacus Mental–Aritmetik Kedua–tangan". Berikut adalah beberapa kemahiran yang akan dihasilkan dalam program IMA.

 

Kepekatan Skill

Konsentrasi adalah perhatian yang tertumpu dan terarah kepada perkara tertentu dengan refleksi yang jelas yang menghasilkan gambaran mendalam dan kesan mental. Kepekatan yang ditingkatkan membawa kepada daya serapan yang lebih baik. Belajar akan menjadi kegembiraan bagi anak–anak ini. Dalam pendidikan sempoa dan Mental–Aritmetik, kanak-kanak akan dilatih untuk menumpukan perhatian ketika mendengar soalan guru (yang terdiri dari mudah hingga sukar) dan kemudian fokus untuk menghitung jawapan berdasarkan visualisasi sempoa khayalan dan manik-maniknya seakurat mungkin .

 

Pemerhatian Skill

Pemerhatian adalah keupayaan untuk membandingkan, menganalisis dan membezakan objek, motif dan langkah. Ia juga merupakan keadaan berjaga–jaga dan cepatnya akal dan akal. Ini datang dari keperluan pelajar untuk memahami keperluan teori setiap pengiraan, penggunaan kad flash Mental–Arithmetik dan pada masa yang sama menyedari masa dan desakan dari guru.

Visualisasi Dan Imagination Skill

Dengan menggunakan khayalan otak kanan untuk memvisualisasikan sempoa dalam fikiran, pasti daya visualisasi menjadi tajam dan jelas. Einstein percaya bahawa imaginasi lebih penting daripada pengetahuan, kerana imaginasi adalah sumber utama pengetahuan yang belum dapat ditemui.

 

Memory Skill

Ingatan adalah keupayaan untuk menyimpan dan mengambil maklumat dan pengalaman. Telah dijumpai bahawa ingatan di otak kiri tidak akan lama, tetapi gambar yang dirakam di otak kanan akan terus diingat selama–lamanya. Dengan merangsang otak kanan dengan Mental–Arithmetic, dan bersama dengan kewaspadaan mata, telinga dan tangan, kemampuan untuk menyimpan dan mengingat dikembangkan bersama–sama. Oleh itu, kemampuan untuk menyelesaikan soalan pengiraan 10 digit hanya dalam beberapa saat adalah kejayaan kecil berbanding dengan perkembangan otak sebenar yang telah dicapai semasa latihan.

 

Selain itu, aspek penting dalam pengajaran kita adalah menyampaikan kemahiran menguasai penggunaan abakus dengan cara yang ringan dan lembut, dengan tindak balas yang cepat terhadap subjek dengan tepat. Topik–topik tersebut merangkumi pergerakan bahagian tubuh yang jelas, logik pengiraan yang tepat, suasana belajar yang stabil yang juga menyentuh kestabilan, kesabaran, tumpuan, kemampuan reaksi dan juga penanganan kemunduran. Dengan penyelarasan badan dan jiwa yang harmoni, persekitaran yang ideal untuk belajar akan berlaku secara semula jadi. Seorang anak adalah sayang di mata orang tuanya yang penyayang. Dia juga merupakan pemimpin masa depan negara. Dia pasti akan menghadapi persaingan dan cabaran pada masa akan datang. Harapan tulus kami ialah lebih banyak anak mendapat manfaat daripada program latihan kami, untuk melengkapkan mereka dengan asas-asas untuk masa depan yang menjanjikan.